Hérault Arnod Architectes Concert hall

Hérault Arnod Architectes hall

La Belle Électrique Hérault Arnod Architectes hall Concert for electronic music

The site is a former industrial district today undergoing total mutation. The Hérault Arnod Architectes hall is built next to the Magasin, the Grenoble Centre for Contemporary Art, installed in a hall built by the Eiffel workshops at the end of the 19th century. In a context undergoing total mutation, the project is a volume with five branches that gives equal importance to each of its sides. This multidirectional and autonomous shape frees itself from future developments, and there is no risk of its identity being weakened in the future.

Hérault Arnod Architectes hall

The architecture is rough and efficient, enveloped in a skin made of thick larch boards set at irregular intervals. The appearance of this timber gives the architecture a character that is a part archetype, part hyper-modernity. This first layer allows a glimpse into the more mysterious world of the interior.

Hérault Arnod Architectes hall
Hérault Arnod Architectes hall

The Hérault Arnod Architectes hall plays with the opposition between the wooden abstract and rough envelope and the façade of the hall, light and transparent suspended curved glass curtain wall. Its curved plan gives the interior volume an organic aspect, reinforcing the contrast between the envelope and the body caught inside.
The whole forms an organism with the concert hall as its heart. From this heart, the other spaces are organized.

Hérault Arnod Architectes hall
Hérault Arnod Architectes hall

Space is conceived so that during the concert each spectator can move and shift ambiance as he/she pleases. The hall is designed like an asymmetric shell giving artists the total freedom to use the space any way they wish. Several platforms at different heights are provided for the DJs. Extending out from the hall, the “chill-out” is a calmer space, extended by balconies where people can go out to get some fresh air or smoke a cigarette during the concert.

The entrance of pavilions form two urban stage scenes. They are raised and the audience thus becomes part of a stage performance inside these frames and actors of the urban spectacle, blurring the classical distinction between actor and spectator.

 – Follow DesignStudioMag on instagram 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: