Goa multi utility public building

Soon the Campaign, Get in Touch!

[mc4wp_form id=”159″]

Goa multi utility public building
Goa multi utility public building

Goa multi-utility public building, Valpoi Bus stand and Community Hall

The government of Goa proposes to construct a multi-utility public building in Valpoi, a small town in the Western Ghats. It had to include a Bus Stand, a Community Hall, and a Children’s Park with a Jogging track. The Building complex required being maintenance-free and on a low budget, with all units independent in their operations, function, and administration. Valpoi being nestled in the magnificent Western Ghats is often frequented by an army of hovering clouds that carry with them an armor of lightning and thunder. The design aspires to capture this wonder of nature.

Valpoi faces an annual rainfall of 200 inches from June to October. The design evolved in response to the brief and the climate. The plan, therefore, is Compact, less Porous, yet Open in its attitude, well ventilated and adequately lit.

The triangular exposed laterite walls masquerading as mountains in the landscape, gives a sense of direction to the visitor and his eye, being sheltered by an overpowering yet graceful metal clad roof which floats like a cloud, at times teases to express itself as a stroke of lighting. A deliberate attempt to create an illusion of suspension and lightness is pulled off through a series of eloquent cantilevering roofs and unattached walls.

The Bus stand is an independent entity boasting its wide entry and exit, 10 parking bays, and 9 idle parking. Its plan is commuter friendly, spacious, and open. It provides for shops, waiting for areas, toilets, and driver rest areas. The overwhelming roof shelters the buses and commuters from the scorching heat and the fury of rains. The Security House and the Toilet block though separate units blend into the fabric of design.

“The journey is more important than the destination”- precisely the notion of the design. Through a labyrinth of laterite wall passages, you reach the Community hall welcoming you with its vastness and silence. The decor is minimal, the lighting cleverly restrained and the space wonderfully sublime.

Tucked away in the west end of the site the Children’s park is a contrast in its attitude. The colors clash against themselves fabricating intentional chaos. The play equipment compliments the chaos as “Child’s Play”. A well leveled and paved walkway meanders around the play area and the orchard, which when walked on surprisingly covers half a kilometer, qualifying it to be Joggers Park too.

Follow DesignStudioMag on instagram Valpoi Busstand and Community Hall | Rahul Deshpande and Associates appeared first on Arch 2O

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: