A reflection on the memory of ancient geometries

A reflection on the memory of ancient geometries.

A reflection on the memory of ancient geometries – Psychiatric Center – Refurbishment & Extension. Pamplona, Spain. Vaillo+Irigaray Architects. | The Project as a reflection on memory: the passing of time and the evolution of architecture. The proposal is a way to intervene in a 19th-century building … the traces of the past are engraved in the new buildings, like a memory of ancient geometries … It is an unfinished architecture that the time will end up composing in the place. This is Pamplona Architecture.

Pamplona Architecture

A reflection on the memory of ancient geometries – Intervention Proposal. The proposal maintains and enhances the original values: pavilion typology in a 19th-century building, pleasant scale in a landscaped surround, but neglected until now: interesting spaces between pavilions, a suitable scale, well-proportioned patios: the good connection between the patient and the concrete environment and environmental: the perfect relationship between nature and architecture.

A reflection on the memory of ancient geometries

A reflection on the memory of ancient geometries. The aim is to enhance the original “hygienist spirit” and “therapeutic spirit” favoring occupational therapy and daily activities as fundamental treatments elements for good care of patients: therefore the relationship of architecture with the “domesticated” nature is re-focused, and the exterior spaces and courtyards generated between the general circulations… SOUTH HEAVEN CENTER

A reflection on the memory of ancient geometries Psychiatric Center – Refurbishment & Extension. Pamplona, Spain. Vaillo+Irigaray Architects.

A reflection on the memory of ancient geometries – Prosthetic Strategy. The project aims to offer a hybrid between new and old buildings, trying to make the most of the values ​​of the existing and making it possible thanks to new “dressings” that re-vitalize the desired function: as a functional “prosthesis”. CUBE BERLIN

Pamplona Architecture

A reflection on the memory of ancient geometries. In the same way that prostheses help the original member to recover a lost function, in this case, they reconfigure the space and make possible the new functions, in addition to complementing the structure to accommodate the new healthcare trends and channel and assimilate the new technologies.

Spain Vaillo + Irigaray Architects

A reflection on the memory of ancient geometries – Poetic relationship between the new and the old. It is intended to generate an “atmosphere” analogous to the existing one, through buildings of the contemporary invoice, supported by current and flexible technological construction systems for their future use, and inspired by existing architectures, with which they should complement and mutually revalue. DOUBLE BRICK WALLS

Spain Vaillo + Irigaray Architects Pamplona Architecture Spain

It is a balanced proposal that follows the geometrical patterns of the old buildings but undertakes its design from its own functionality. FESTIVAL OF ARCHITECTURE

A reflection on the memory of ancient geometries- The buildings provide timeless gestures in their formal resolution: recovery of the geometry of the roofs; reuse of the geometries derived from the arch, rectilinear buildings, and infinite distributors.

Spain Vaillo + Irigaray Architects Pamplona Architecture Spain

A reflection on the memory of ancient geometries – Construction in concrete

The entire building is constructed in structural architectural concrete – facades and roofs – so the entire construction acts as a large beam. The concrete is dyed in mass with the color of the cement that joins the stones and the brick of the old buildings. In this way, it is intended to take the color of the dominant atmosphere as a whole. The geometries of the arches of the old buildings are engraved on the new facades, as a “memory” … the memory of what was left … with time, the building will blacken and take on the patina of the old buildings, depending on its orientation and dominant winds, and little by little the building will blend with the previous ones. ARCHITECTURE SURREAL COLOR

A reflection on the memory of ancient geometries, Spain

FOLLOW US ON INSTAGRAM

Psychiatric Center, Pamplona Architecture Spain – Refurbishment & Extension

Pamplona, Spain

Vaillo+Irigaray Architects

Authors Architects                                               Vaillo+Irigaray Architects

Antonio Vaíllo i Daniel, Juan L. Irigaray Huarte

Daniel Galar, Josecho Vélaz

Location                                                Pamplona, Navarra, Spain

Area                                                       9.820 m2

Project Year                                          2012

Client                                                     Servicio Navarro de Salud – Osasunbidea

Structural Engineering                        Raúl Escrivá – OPERA Ingeniería

Facilities Engineering                         José Javier González – GE ingenieros

Photographer                                       Rubén P. Bescós

                                                              

Masterplan

Competition 1                                      September 2009

Project                                                   April 2010

Cost                                                       65.500.280 €

Surfaces                                                Masterplan            291.455 m2

                                                               Total Gross Area   51.966 m2

Stages I & II

Competition 2                                      December 2010

Project                                                   April 2012

End of Construction                            2017

Cost                                                       11.635.772 €

Surfaces                                                9.820 m2

%d bloggers like this: